Szkocka kuchnia czyli placek nadziewany jagnięciną

Udostępnij

Placek. Nadziewany mieloną baraniną lub jagnięciną. W sam raz dla mnie, zadeklarowanego mięsożercy.

Miejscowi nazywają to Scotch pie lub krócej pie i uznają za jedna z tradycyjnych szkockich potraw. Nasz placek (jeśli nie zapomnę, kupię jutro testowy egzemplarz i sfotografuję) ma postać krążka o średnicy ok. ośmiu centymetrów i grubości, powiedzmy czterech.

Szkockie gospodynie, znają oczywiście różnego rodzaju odmiany Pie (z różnym farszem), myślę nawet, że wiele ma swój tajny przepis, który przekazują sobie z pokolenia na pokolenie 🙂

Gdyby któraś z Was, drogich Czytelniczek (a może i Czytelników) miała ochotę na spróbowanie mięsnego placka, podaję link do przykładowego przepisu.

Jeśli sam przepis to dla Was za mało polecam, całkiem praktyczny film instruktażowy:

A na koniec zapraszam do obejrzenia galerii (niestety nie mojej) zdjęć z mistrzostw… w pieczeniu Scotch Pie 🙂

4 przemyślenia nt. „Szkocka kuchnia czyli placek nadziewany jagnięciną

  1. Cieknie, cieknie tylko człowiek staje później na wadze i łapie się za głowę 🙂

  2. Mnie te placki kojarzą się z filmem o demonicznym golibrodzie, więc obawiam się, że nie przeszłyby mi przez gardło 🙂

  3. he he he, znając rodzaj farszu też mógłbym mieć problem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *