Kiedy szukasz konchy z Morza Północnego, pierwszą rzeczą, jaką musisz zrobić, jest zrozumienie, czego szukasz. Musisz zrozumieć cechy charakterystyczne poszukiwanej przez Ciebie konchy.
Koncha to średniej wielkości mięczak, znany również jako ślimak morski. Ma przeważnie ciemnobrązowy kolor z jaśniejszym brązowym lub żółtawym brzegiem muszli. Ma dwa wgłębienia na muszli - bardziej widoczne z nich nazywa się pępkiem.
Przyglądając się muszli, można zauważyć, że jest ona niemal całkowicie ciemnobrązowa. Jaśniejsze części muszli nazywane są brzegami penialnymi lub gonialnymi i prawie zawsze mają żółtawy kolor. Jeśli szukasz konchy z Morza Północnego, musisz zwrócić uwagę na te właśnie cechy.
Koncha Morza Północnego ma wąski zasięg występowania. Występuje w zachodniej części Morza Śródziemnego i w Morzu Północnym. Nie występuje we wschodniej części Morza Śródziemnego i w Morzu Czarnym.
Jeśli masz szczęście znaleźć się w basenie Morza Śródziemnego, zachęcam do spróbowania. Jeśli jesteś w Morzu Północnym, masz szczęście!
Jak prawie każda potrawa, koncha jest najlepsza, gdy jest świeża. Najlepiej też, gdy jest gotowany w odpowiedniej temperaturze.
Aby mieć pewność, że znajdujesz i przyrządzasz najlepszą konchę, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.
Autor witek
Jaka jest historia funta szkockiego? Funt szkocki jest walutą używaną w Szkocji. Po raz pierwszy wpr
Czytaj dalejSzkocka muzyka irlandzka Muzyka ta jest blisko spokrewniona ze szkocką muzyką country dance i szkock
Czytaj dalejJak to się dzieje, że każde wakacje wydają się zbyt krótkie? Każdy czas, który można spędzić z dala od obowiąz
Czytaj dalejCo przychodzi Ci do głowy, gdy myślisz o Szkocji? Prawdopodobnie, jeśli jesteś taki jak większość ludzi, myśli
Czytaj dalejHistoria zamku Dunnottar - Majestatyczna wieża w Kirkcaldy Zamek Dunnottar to wspaniała kamienna for
Czytaj dalej