Co to jest koncha Morza Północnego?
Kiedy szukasz konchy z Morza Północnego, pierwszą rzeczą, jaką musisz zrobić, jest zrozumienie, czego szukasz. Musisz zrozumieć cechy charakterystyczne poszukiwanej przez Ciebie konchy. Koncha to średniej wielkości mięczak, znany również jako ślimak morski. Ma przeważnie ciemnobrązowy kolor z jaśniejszym brązowym lub żółtawym brzegiem muszli. Ma dwa wgłębienia na muszli – bardziej widoczne z nich nazywa się pępkiem. Przyglądając się muszli, można zauważyć, że jest ona niemal całkowicie ciemnobrązowa. Jaśniejsze części muszli nazywane są brzegami penialnymi lub gonialnymi i prawie zawsze mają żółtawy kolor. Jeśli szukasz konchy z Morza Północnego, musisz zwrócić uwagę na te właśnie cechy.Gdzie występuje koncha z Morza Północnego?
Koncha Morza Północnego ma wąski zasięg występowania. Występuje w zachodniej części Morza Śródziemnego i w Morzu Północnym. Nie występuje we wschodniej części Morza Śródziemnego i w Morzu Czarnym. Jeśli masz szczęście znaleźć się w basenie Morza Śródziemnego, zachęcam do spróbowania. Jeśli jesteś w Morzu Północnym, masz szczęście!Jak znaleźć najlepszą konchę z Morza Północnego?
Jak prawie każda potrawa, koncha jest najlepsza, gdy jest świeża. Najlepiej też, gdy jest gotowany w odpowiedniej temperaturze. Aby mieć pewność, że znajdujesz i przyrządzasz najlepszą konchę, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.- Szukaj jak najświeższej konchy – podobnie jak wszystkie owoce morza, koncha zaczyna się psuć szybko po złowieniu. Świeża koncha jest jasna i żywa, natomiast ryba z dużą ilością szumowin, uszkodzeń lub uszkodzonym mięsem jest zazwyczaj nieświeża. Należy też szukać konchy, która nie ma nieprzyjemnego zapachu. Oznacza to, że prawdopodobnie jest świeża.
- Jedz w odpowiedniej temperaturze – najbezpieczniej jest pozostawić konchę na około godzinę w temperaturze pokojowej. Jeśli jednak jesz go od razu, możesz skorzystać z zasady, że temperatura ryb i mięsa wynosi 112°F, a warzyw – 120°F. Ogólnie rzecz biorąc, warzywa są bezpieczne w temperaturze od 40°F do 140°F, a mięsa i ryby – w temperaturze od 140°F do 140°F.
- Używaj odpowiednich przyborów – koncha jest ostra, więc nie należy wkładać jej do metalowej miski. Włóż ją do płóciennej lub papierowej torby albo na drewniany talerz. Używaj przyborów wykonanych z plastiku lub drewna.
- Spróbuj nowego rodzaju konchy – koncha jest mięczakiem, co oznacza, że jest zwierzęciem wodnym. Nie jest jednak rybą. Jest blisko spokrewniony z małżami i wygląda jak małż. Dlatego jedynym sposobem na odróżnienie go od innych jest skorupa.